"Capul copilului nu este un vas pe care să-l umpli, ci o făclie pe care s-o aprinzi astfel încât mai târziu să lumineze cu lumină proprie " Plutarh

Joacă-te isteţ

revistă de informare şi formare editată de "Asociatia Parintilor din Bucuresti"

Olimpiada Mindlab

 

Mind Lab – joaca de-a gandirea
– sau cum invata cei mici sa devina oameni mari - inteligenti si responsabili, jucandu-se!
 
 
Comunicare, creativitate, cooperare, spirit de echipa, rabdare, concentrare, vointa si perseverenta – sunt doar cateva dintre ingredientele magice stimulate si valorificate la maxim de programul Mind Lab, pentru copii cu varste intre 4 si 14 ani.
Ce poate fi mai benefic pentru copiii nostri si dezvoltarea lor armonioasa (social-intelectuala), decat insusirea acestor abilitati pur si simplu participand activ la activitatea lor preferata: joaca?!
 
Totul a pornit de la cateva jocuri simple, international cunoscute si recunoscute: Go, Sah si Bridge – apoi au fost inlocuite cu altele, insumand in prezent peste 50 de jocuri de gandire, care constituie mediul ideal de invatare si experimentare.
Mind Lab este un program educational care se bucura de 15 ani de implementare cu succes in Israel, unde a si fost dezvoltat, si de pana la 5 ani de experienta in scoli si gradinite din peste 40 de tari din lume, printre care Marea Britanie, Spania, Italia, Romania, Ungaria, Portugalia, Turcia, Australia, SUA, Brazilia si altele. Eficienta metodei a fost verificata printr-o serie de studii efectuate de cercetatori experimentati (de notorietate fiind prof. Donald Green de la Universitatea Yale din SUA).
 
 
Jocul si joaca reprezinta principala activitate a copiilor de pretutindeni – astfel experimenteaza, descopera si socializeaza. Intr-o lume in care, in prezent, ingrijorator de multe jocuri au tendinte violente, si nu numai ca pot induce psihicului labil al copiilor conceptii gresite asupra vietii, ci le pot inhiba dezvoltarea psiho-emotionala si mentala. MindLab promoveaza atat gandirea logica si inteligenta emotionala, cat si dezvoltarea sociala a copilului – concentrarea, rabdarea, atentia, si, deloc de neglijat, conceptul de “a sti sa pierzi” (pentru ca intotdeauna exista un castigator si un infrant). Un slogan potrivit in acest sens ar putea fi in genul “Ai reusit? Continua! N-ai reusit? Continua!” – pentru ca ori de cate ori ai juca un joc, de fiecare data se desfasoara altfel, si poti dezvolta noi strategii de abordare.
Desi ei spun ca se joaca, copiii invata si experimeneaza in joc strategii si modele de gandire despre cum sa-si rezolve problemele, cum sa ia decizii, cum sa-si gestioneze resursele, cum sa-si stabileasca obiective sau cum sa-si planifice actiunile pentru a si le atinge. Si cel mai important: invata inca de la curs cum sa o faca si in viata lor de zi cu zi!
 
Am participat la o etapa a olimpiadei Mind Lab nu in calitate de trainer, ci de organizator, si am fost fascinata de desfasurarea probelor de concurs (diverse perechi ale elevilor scolilor participante, la jocurile pentru care s-au pregatit intensiv pentru marea provocare: olimpiada). Sesiunile de joc se desfasoara in liniste, astfel incat cei mici sa se poata concentra atat la mutarea lor, la strategia pe care si-o formeaza in minte, cat si la intuirea mutarii adversarului si a strategiei acestuia de joc.
 
Atat inainte, cat si dupa incheierea partidei de joc, cei doi jucatori isi strang mana – acesta fiind un obicei deja traditional in programul international MidLab, extrem de important si motivant pentru psihicul celor mici – urandu-si succes inainte de joc si apoi felicitand castigatorul si acceptand infrangerea ca pe o provocare – pentru un viitor succes.
I-am observat concentrandu-se, gandindu-se, framantandu-si mainile, fixand cu privirea tabla de joc, desprinzandu-se complet de tot ce era in jur si implicandu-se in joc, avand apoi satisfactia inegalabila a succesului sau simtind gustul « infrangerii » - deloc amar, ci usor picant as spune, pentru ca ii determina sa continue, sa isi perfectioneze strategia de joc si sa invete de la “adversar” – din mutarile si strategiile lui.
 
                                                                                                                                                      Si, pentru ca, asa cum am mai spus, fiecare joc are un numar imens de mare de variante si posibilitati de abordare care duc la victorie, fiecare joaca e o placuta provocare!
Iata, asadar, un program educativ interesant si bine pus la punct, de o valoare inestimabila in vremurile noastre, care implica invatarea si dezvoltarea atator abilitati prin joaca – o joaca bine organizata si supravegheata, creatoare de campioni (in lupta cu viata)!
 
Detalii despre Program: www.mindlab.ro sau info@mindlab.ro; Director Mind Lab Romania: Ioana Stamatiad
Iulia Muresan
 
Faza nationala a Olimpiadei se va desfasura in Sala Valahia, Crowne Plaza, Bd-ul Poligrafiei nr.1, sector 1, Bucuresti, in ziua de sambata 4 aprilie 2009, ora 10.00. Cu aceasta ocazie se va selecta echipa care va reprezenta Romania la Olimpiada Internationala Mind Lab care va avea loc anul acesta in perioada 14 – 16 iunie la Centro Culturale Don Orione Artigianelli din Venetia, Italia.

Olimpiada Mind Lab este un eveniment educational ce reuneste copii din toata lumea intr-un minunat campionat al jocurilor de gandire. Evenimentul olimpic se adreseaza elevilor cu varsta intre 9 si 12 ani care urmeaza cursurile Mind Lab. Sute de mii de elevi de pe toate continentele lupta pentru onoarea de a-si reprezenta clasa, scoala si apoi tara intr-o competitie internationala, ce aduce la masa de joc cei mai buni jucatori de Abalone, Dame, Quoridor si Octi.

Reprezentantii Mind Lab Romania au organizat o competitie pe echipe la care vor participa 52 de copii reprezentanti ai diverselor scoli si gradinite din Bucuresti si din tara in urma careia se va desemna o singura echipa castigatoare care va avea onoarea sa ne reprezinte in Italia alaturi de cei mai buni jucatori din lume.

 

Sus

S
I
D
E

M
E
N
U
Casa Retro Menu

Pagina principala


Magazin online


Forum