"Capul copilului nu este un vas pe care să-l umpli, ci o făclie pe care s-o aprinzi astfel încât mai târziu să lumineze cu lumină proprie " Plutarh

Joacă-te isteţ

revistă de informare şi formare editată de "Asociatia Parintilor din Bucuresti"

Creativitate ABC - Mâini îndemânatice

 

 

 

 

Primele tehnici de lucru ce se învaţă la grădi sunt ruperea liberă şi mototolirea. De multe ori am observat la copii dorinţa acestora de a se exprima prin ruperea diverselor hârtii.

Nu este vina copilului şi nicicum nu trebuie pedepsit dacă a rupt ceva important. Neglijenţa noastră ne poate costa şi de aceea lucrurile de valoare nu trebuie lăsate la îndemâna lui. Învinovăţirea sau pedepsirea copilului pentru că a rupt ceva important poate avea efecte inimaginabile asupra acestuia. Cu siguranţă se va simţi nedreptăţit şi cel mai grav, va putea refuza să-şi mai exprime gândurile în acest mod.

Hârtia specială destinată ruperii şi mototolirii este hârtia de mătase. Cu toate că este foarte subţire, ea este suficient de rezistentă în cazul mototolirii, permiţând realizarea multor modele. Se găseşte într-o gamă coloristică largă, permiţând obţinerea unor modele pastelate sau în degrade.

Fiind foarte moale nu există riscul rănirii prin tăiere ca la hârtia de scris. Prin ruperea liberă, numai cu ajutorul degeţelelor, copilului i se dezvoltă musculatura mâinilor, îşi controlează şi coordonează mişcările.

Prin rupere se pot obţine fâşii mai lungi sau forme diverse. Putem coordona şi încuraja copilul pentru a obţine diferite forme. Incercaţi să comunicaţi cu puiuţul dumneavoastră pentru a vă spune părerea sa despre forma obţinută. Veţi avea plăcuta surpiză să constataţi că totul are o semnificaţie.

Folosind bucăţelele colorate putem iniţia tematici educative directe cum ar fi învăţarea culorilor, noţiunea de asociere, de exemplu pornind de la o bucăţică roşie copilul trebuie să indice câteva obiecte roşii din încăpere.

Bucăţelele de hărtie astfel obţinute pot fi mototolite pentru a realiza cocoloaşe. Este un exercitiu foarte bun pentru copii dar mai ales pentru noi părinţii, deoarece copilul nu va avea suficientă răbdare pentru a-şi face atâtea biluţe câte va vrea să consume pentru finalizarea unei mici opere de artă.

Trebuie să ştiţi că un copil nu se educă singur şi performanţele lui sunt direct proporţionale cu timpul şi dragostea pe care i le oferim.

Pentru obţinerea unor bobiţe din hârtie multicolore mototolim împreună 3-4 benzi de hârtie de culori diferite. In funcţie de vârsta şi îndemânarea copilului vom realiza bobiţe mai mici sau mai mari din benzi mai late sau mai lungi.

Pentru definitivarea unei lucrări, pe suprafaţa unei coli de scris, trasăm cu un tub de adeziv un contur, pentru început o inimioară. Pe acest contur presăm uşor bobiţele una lângă alta până când închidem conturul. Cu siguranţă copilul va fi fericit să participe la această operaţiune. Trebuie să ne asigurăm că vom avea destule bobiţe pentru a termina ce am început. Copilul va fi întotdeauna nerăbdător să vadă treaba încheiată.

Stiu că ceea ce vă spun este greu de făcut, însă trebuie să conştienti-zăm că există două posibilităţi simple: da sau nu. De noi depinde totul. Nu vă mulţumiţi cu gândul că este suficient ce se face în colectivitatea de la grădi. Acordaţi din timpul dumneavoastră copilului şi nu veţi regreta.

Tot ce iese din mânuţele unui copil trebuie lăudat şi categorisit ca foarte frumos sau supeeeeer... Este bine să păstraţi lucrările datate şi să le arhivaţi sugerând copilului că dosarul cu lucrări super este mai important decât cel cu lucrări foarte frumoase. In acest fel se dezvoltă spiritul de competiţie şi dorinţa de autodepăşire.

Nu faceţi niciodată greşeala de a minimaliza sau ridiculiza munca unui copil. De puţine ori suntem capabili să înţelegem universul lor. Nu uitaţi ce copilărie lipsită de culoare am avut noi. Corecturile trebuie făcute cu multă delicateţe şi numai sub forma unor sugestii.

Să ne gândim ce ne-au oferit părinţii noştri şi ce oferim noi copiilor pentru a putea înţelege ce educaţie vor oferi ei nepoţilor noştri.

Deoarece informaţiile pe care vi le putem oferi în paginile acestei reviste sunt limitate, vă invităm să ne contactaţi pentru a putea participa la “lecţii” de formare în cadrul proiectului “Şcoala părinţilor”. Asociaţia Părinţilor din Bucureşti organizează pentru dumneavoastră aceste întâlniri cu singurul scop de a vă putea ajuta.

Urmăriţi la rubrica "Concursuri - Mâini Îndemănatice" tema din acest număr. Vă dorim să găsiţi răgazul pentru a putea lucra ceva cât de mic cu copilul dumneavoastră.

Sus

S
I
D
E

M
E
N
U
Casa Retro Menu

Pagina principala


Magazin online


Forum